Viewmaster Projects organiseert sinds 2010 videokunstpresentaties in de openbare ruimte, onder meer rond cultureel erfgoed. Zo was in 2016-2017 aan het Eiffelgebouw in Maastricht het project ‘Life of Ornament’ te zien: twee grote videowerken waarin ontwerpen van de Maastrichtse aardewerkfabrieken tot leven kwamen.

Vanaf 10 mei is een nieuwe presentatie te zien: ‘A Stage of Luminosity’ van kunstenaar Arno Coenen. Hierin staan ontwerpschetsen en werktekeningen van gebrandschilderde ramen centraal. De ontwerpen zijn afkomstig van het Roermondse Atelier voor Glasschilderkunst Frans Nicolas en Zonen (1855-1969). Dit bedrijf was decennialang het grootste en belangrijkste atelier voor gebrandschilderd glas in Nederland. Het archief van het atelier is onlangs geïnventariseerd en gedigitaliseerd.
Coenen brengt met ‘A Stage of Luminosity’ een uniek stuk erfgoed tot leven, roept er nieuwe betekenissen mee op en communiceert het naar een breed publiek. De kunstenaar legt eigentijdse en eigenzinnige koppelingen tussen het ambacht en het kunstenaarschap van de oude glasschilders aan de ene kant en moderne digitale media aan de andere kant. Zo wordt dit visueel zeer aansprekende erfgoed respectvol geactualiseerd en getransformeerd tot nieuwe (beeld)verhalen.
De videowerken worden iedere avond van zonsondergang tot middernacht geprojecteerd aan weerszijden van een hoge verticale zuil midden op het plein.

‘A Stage of Luminosity’ is van 10 mei t/m 5 juni te zien op het Stationsplein in Roermond, de stad van het atelier Nicolas. Daarna vormen Maastricht en Venlo het decor van het project.

historisch-museum-roermond-glazeniersstad-stage-of-luminosity

Concept en realisatie: Bart van den Boom / Viewmaster Projects.

Mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Mondriaan Fonds, Gemeente Roermond, Cuypershuis, Roermond Glazeniersstad, SHCL, BPD Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Gemeente Maastricht, Musica Sacra, Gemeente Venlo, Limburgs Museum, LSB groep.