Nooit eerder te zien geweest. Grappig. Of zeldzaam en kostbaar. Idioot. Of duizenden jaren oud. Of dingen waarvan je denkt: ‘Waarom wordt dat in vredesnaam in Roermond bewaard?’

Zoals bijna elk museum bezit het Historiehuis voorwerpen die nooit worden tentoongesteld. Domweg omdat ze weinig of niets te maken hebben met de geschiedenis van de stad. Maar veel van die voorwerpen zijn wél interessant en waardevol.
Voor de tentoonstelling ‘Verbazende verzamelingen’ zochten we elf groepen voorwerpen uit de ‘schatkamers van de stad’ bij elkaar. Alles werd ooit met zorg en liefde bijeengebracht door mensen die door die objecten gefascineerd waren. Dankzij hun verzamelwoede hebben wij nu iets bijzonders om naar te kijken en om ons over te verbazen: Oud-Egyptische grafbeeldjes - houten gereedschappen voor de boterbereiding - toneelstukken van rond 1800, versierd met kleine gravures - visitekaartjes van zakenrelaties van de architect Pierre Cuypers - waardevolle oude krissen uit Indonesië - hondenpenningen van de gemeente Roermond - manshoge geschilderde portretten van Roermondse straatfiguren - beschilderde Oud-Griekse vazen - sigarenbandjes van het Roermondse merk Ernst Casimir - gedenkpenningen die de overwinningen en de vorsten van Nederland verheerlijken, of juist die van België - aandenkens aan Antwerpse feesten en theatervoorstellingen van rond 1900.
Kom kijken en verbaas je!