Tijdens de werkzaamheden is de expositieruimte op de begane grond gesloten voor bezoek. De doorgang naar en van de lift blijft wel toegankelijk.

Roermond, stad met een andere geschiedenis

De nieuwe vaste expositie is te zien vanaf medio december 2019. Daarin kun je zien dat Roermond een andere geschiedenis heeft dan de meeste steden in Nederland, en hoe dat komt.

Het andere verhaal van Roermond wordt verteld aan de hand van veertien historische personen. Uit de tijd voordat Roermond een stad werd zijn dat een Romein en een Noorman. Uit de middeleeuwen een graaf, een geleerde monnik en een bankier uit Italië. Dan volgt de tijd dat Roermond hoorde bij wat nu België is, en daarna een roerige overgangstijd met steeds andere regeringen. Deze periodes worden door vijf Roermondse mannen en vrouwen tot leven gebracht. Tot slot onze eigen tijd, de periode vanaf 1866. Centraal daarin staan een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers hielp en een dagboek bijhield, een Zuid-Molukker die tegen zijn wil met zijn gezin naar Nederland werd gebracht en tot slot één van de mensen die de in 1979 eerste Roze Zaterdag organiseerde, een demonstratie tegen de homo-vijandige bisschop Gijsen.

In een nagebouwd straatje worden de verhalen verteld achter bekende, monumentale gebouwen in de stad, zoals de Teekenschool en het gotische koopmanshuis in de Brugstraat, maar bijvoorbeeld ook een eenvoudig huisje in de Voorstad Sint-Jacob.

Op een fotowand kun je je kennis van bekende Roermondenaren testen. Wel eens gehoord van voetbalinternational Pierre Massy? Of van glazenier Joep Nicolas?

Binnenkort meer nieuws!

De tijdelijke expositie 'Een schat aan scherven - glasschilderkunst in Roermond tot 1600' in het souterrain blijft gewoon toegankelijk.