Het landschap en de natuur als drijfveer voor Roermondse ontwerpers (1849-1949)

Het Historiehuis toont de expositie ‘Natuurkracht’ met werk uit de stadscollectie van Roermond. De sierlijke kunstwerken van onder meer Frans Dupont, Henry Luyten en Pierre Cuypers laten de inspiratie zien die deze kunstenaars haalden uit het landschap en de natuur.

Roermond als culturele hoofdstad

Eind negentiende en begin twintigste eeuw lijkt de natuur een centrale plek in te nemen in de samenleving. Dat is ook te zien bij Roermondse ontwerpers en kunstenaars, uit de tijd dat de stad op cultureel gebied haar hoogtepunt beleefde, de tijd van Cuypers. Van het hoogste en nieuwste gebouw in de stad tot en met een taartschepje, alles werd voorzien van een bladmotief of een zwierige krul, verwijzend naar de natuurkracht om ons heen.

Het landschap en de natuur als drijfveer

Roermondse kunstenaars en ontwerpers laten zich inspireren door de natuur en romantische thema’s die nog volop door de kunst en cultuur golven. Denk aan de op de middeleeuwen geïnspireerde neogotiek van Pierre Cuypers, met een duizelingwekkende hoeveelheid organische versieringen; of de golvende gevelversieringen van het door Dupont ontworpen pand ‘Janssens-Höppener’ inclusief reliëf van een mystieke godin. De fascinatie voor natuur en landschap blijkt ook uit de talloze studies die sommige kunstenaars maken, zoals de tientallen schetsboekjes die Joseph Cuypers vol tekent met studies van bomen en bloemen, of de honderden landschapsstudies van Henry Luyten.