Titel

Piek

Objectnummer

3305

Beschrijving

Van wie, o wie is deze piek?

Het Historiehuis bezit drie van deze pieken (steekwapens) uit de zeventiende eeuw. Maar wie hebben ze gebruikt?
In de zeventiende eeuw werd de stad ingedeeld in zes ‘kwartieren’ (wijken). Elk kwartier moest een compagnie ‘burgerij’ (schutterij, stadswacht) leveren. De kwartieren werden genoemd naar volkeren die in heel Europa als huursoldaten voor verschillende vorsten vochten: het Spanjaardskwartier, het Engels, het Zwitsers, het Bourguignons-, het Kroaten- en het Walenkwartier. Misschien zijn de pieken gebruikt door zo’n compagnie burgerij.
Maar ze kunnen ook afkomstig zijn van de gerichtsbodes, de voorlopers van onze politie. De pieken zijn in 1941 samen met allerlei andere wapens aan het toenmalige gemeentemuseum geschonken door verzamelaar Jos. Weber. In een krantenbericht was toen namelijk te lezen dat het ging om 'pieken van de Roermondsche gemeentebodes, afkomstig uit de 17e eeuw'.

De piek is een stootwapen dat ontstond aan het eind van de middeleeuwen. Het was tot ongeveer 1700 het standaard wapen van infanteriesoldaten, die daarom ook piekeniers werden genoemd. Deze piek is waarschijnlijk gebruikt door gerechtsbodes of stadswachters.
Zie ook nrs. 3303-3304.

Objectnaam

Datering

1600 - 1699

1600 - 1699

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 250.0 cm
breedte: 17.0 cm
diepte: 3.5 cm