Titel

Tekenboek met ontwerpen van borduurder August Raemaekers

Objectnummer

5376

Beschrijving

Religieuze industrie

Schetsboek van August Raemaekers met ontwerpen voor religieus textiel, zoals kazuifels voor de eucharistieviering. Raemaekers was leerling-borduurder bij het atelier van Frans Stoltzenberg.
Na het officiële herstel van de rooms-katholieke kerk in Nederland (1853) werd de katholieke kerkenbouw en de katholieke kunst booming business, met het Roermondse atelier Cuypers-Stoltzenberg als absolute marktleider. Het bedrijf was een samensmelting van Pierre Cuypers’ architectenpraktijk en Stoltzenbergs atelier voor religieuze textielkunst. Men leverde een breed totaalaanbod: gebouwen, heiligenbeelden in steen en hout, glas-in-loodramen, altaren, sier- en edelsmeedwerk, kerkbanken, muurschilderingen, gewaden voor priesters enzovoorts. In het ideale geval een compleet pakket waarin alles op elkaar afgestemd was: een gesamtkunstwerk.
In de woningen en bedrijfsgebouwen van Cuypers en Stoltzenberg is tegenwoordig museum het Cuypershuis gevestigd.

Voorin het tekenboek staat een met de hand geschreven aanbeveling van Frans Stoltzenberg jr. (1838-1909), fabrikant van liturgisch textiel en compagnon van architect Pierre Cuypers (1827-1921), die als volgt luidt: ‘De ondergeteekende verklaart dat August Raemaekers den derde februarij 1800 negenenzestig, als leerling borduurder bij hem in dienst is getreden; dat hij zich sedert, goed bekwaamt heeft, en door zijn eerlijk en goed gedrag alle aanbeveling verdient.
Roermond, 17 Juni 1877,
Stoltzenberg.’
Het boek bevat meer dan honderd schetsen en voorbeelden van kerkelijke gewaden. Later heeft iemand de lege pagina’s benut om deze vol te plakken met krantenfoto’s van het Nederlands koningshuis, met name uit de periode 1945-1950 en 1967-1970. Niet alleen de lege pagina’s zijn beplakt; er is ook over enkele schetsen heen geplakt.

Objectnaam

Datering

1869 - 1877

1869 - 1877

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 51.5 cm
breedte: 36.5 cm
dikte: 3.7 cm