Vanaf 14 januari 2024 is de nieuwe wisseltentoonstelling 'Top-down: Twee eeuwen Roermond in beeld' te zien. De tentoonstelling toont de historische ontwikkeling die Roermond heeft doorgemaakt aan de hand van vier thema’s, die haar vandaag de dag kenmerken. Door middel van deze thema’s worden historische processen weergegeven.  Luchtfoto’s en droneshots tonen dit vanuit het vogelperspectief. De selectie luchtfoto’s en droneshots tezamen geven een beeld van Roermond in goede en in slechte tijden, gedurende de afgelopen twee eeuwen.

In ongeveer vijftig luchtfoto’s en vier dronefilms wordt een illustratie getoond van de gedaantewisseling die Roermond in de afgelopen twee eeuwen heeft doorgemaakt. De foto’s en films zijn afkomstig uit de collecties van het Gemeentearchief Roermond, maar ook uit andere instellingen en privécollecties. De foto’s zijn ondergebracht in vier hoofdthema’s: “Een stad die boven haar gewicht bokst”, “Een stad in tijden van rampspoed”, “Een stad van religieuze architectuur”, en “Een stad in ontwikkeling.”

De verschillende thema’s zijn door gedichten met elkaar verbonden. De gedichten vormen een gesprek tussen twee mensen die langs de thema’s reizen vanuit een vliegtuig. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke overgang tussen diverse historische episodes.

Bij de foto’s ziet u QR-codes. U kunt deze scannen en zo meer informatie geven over de getoonde foto. Door uw aanvulling kunnen wij de omschrijvingen van de foto’s voor het publiek verbeteren.